Skip to main content

Viidellä minuutilla koti kuntoon


Siivous on parhaimmillaan stressistä palauttavaa toimintaa, jossa oma käden jälki jää välittömästi näkyviin.  Jos et pidä siivoamisesta, kannattaa siivoaminen pilkkoa pieniin osiin: siivoa joka päivä edes viisi minuuttia. Saatat jopa innostua! Nämä vinkit pätevät pienissä talouksissa. Isoissa perheissä alla olevat toiminnot on hyvä ehkä tehdä joka päivä.

Huolehdithan, että sinulla on käytettävissä käsi- ja suihkusaippuaa, pyykin- ja astianpesuaineet, suihkepullossa olevaa yleispuhdistusainetta sekä rikkaharjasetti, tiskiharja, WC-harja, kumihanskat WC-pönttö- ja viemärityöskentelyyn sekä kolme eri väristä rättiä.

Maanantai: Suihkuta puhdistusainetta keittiön hanan ja lavuaarin ympärille sekä muille keittiön tasoille ja jääkaapin kahvaan. Pyyhkäise puhtaalla (sinisellä) rätillä. Suihkuta puhdistusainetta myös lavuaariin ja pese lavuaari tiskiharjalla. Huuhtele.

Tiistai: Suihkuta pesuainetta WC:n lavuaarin ympärille, WC:n vetimen ja valonkatkaisijan päälle. Pyyhkäise keltaisella rätillä. Laita käteen kumihanskat. Suihkuta pesuainetta pöntön renkaan sisäpinnalle ja WC-pönttöön. Pyyhkäise punaisella rätillä. Pese WC-harjalla pöntön sisäosa.

Keskiviikko: Tiskaa tai anna koneen tiskata puolestasi. Laita astiat paikoilleen. Tiskiä ei synny kovin paljon, jos huuhtelet oman mukin, lasin ja leipälautasen joka kerta kun olet käyttänyt niitä. Myös pannu ja kattila kannattaa huuhdella aina käytön jälkeen. Vinkki: astianpesukoneen ylätasolla voi pestä myös tiskiharjan (joskus jopa tiskirätin).

Torstai: Vie roskat ja kierrätettävät materiaalit keräysastioihin. Täytä tarvittaessa saippuapumppupullot.

Perjantai: Imuroi eteisestä hiekat, keittiöstä leivänmurut ja makuuhuoneesta näkyvimmät villakoirat. Jos tämä tuntuu kerralla liian raskaalta, säilytä rikkaharjaa ja –lapiota keittiössä ja eteisessä, jotta voit joka päivä lakaista näkyvimmät roskat alle minuutissa.

Lauantai: Vie pyykit koneeseen ja pese pyykit. Pyykkien ripustamiseen voi mennä yli viisi minuuttia, sallittakoon se. Pöpöjen pesuun tarvitaan usein yli 60 asteen ohjelma ja loisten pesuun yli 90 astetta. Useat materiaalit kutistuvat kuumassa pesussa, esim. puuvilla voi kutistua jopa 10% ja villa voi kutistua vieläkin enemmän huopuessaan.

Sunnuntai: Vie kuivuneet pyykit kaappiin. Pue päällesi lempivaate. Nauti elämästä ja lepää.

Tarrarulla-vinkki: Käytä tarvittaessa tarrarullaa tai vaateharjaa esim. sohvan siivoamiseen hiuksista, karvoista ja sukkanukkapalleroista. Myös mattoja varten on olemassa tarrarullia.

Hygienia-vinkki: Rätit ovat erityisiä pöpöjen kerääjiä ja ne olisi syytä pestä ja vaihtaa usein. Erään tutkimuksen mukaan keittiörätissä on enemmän pöpöjä kuin WC-pöntön istuinrenkaassa. Myös puhtaat tiskit ja pyykit on hyvä käsitellä puhtain käsin.

Siivous-innon taltuttamiseen: Tarkista, että hiukset eivät ole tukkineet suihkukaivoa. Laita käteesi kumihanskat ja varaa viereesi tyhjä muovipussi, johon voit liat laittaa. Sulje pussinsuu ja vie pussi roskiin. Käytä suihkukaivossa siihen tarkoitettua hiussiepparia/ suodatinta, jonka voit vaihtaa tarvittaessa.

Satu

Jaa tämä artikkeli